Carnaval
Vlag van de Pesnike carnaval in Crni Lug

Pesnike
Carnaval wordt in Kroatie voornamelijk gevierd in de Kvarnerbaai en in het achterland van deze baai tot Karlovac. Meerbepaald dus de streek Gorski Kotar.
Dit carnaval verschilt niet veel met onze carnavalvieringen in de Lage Landen.
In Crni Lug wordt carnaval voornamelijk vertegenwoordigd door de Pesnike. Een groep traditioneel geklede mannen die de kwade geesten moeten verdrijven. Dit doen ze met veel lawaai - bellen - zingen en kabaal maken. Of het vele drinken er ook toe bijdraagt is niet geweten.


Crni Lug pesnike op carnaval Rijeka
Zondag Rijeka
Op zondag-carnaval (dit valt op de echte zondag van carnaval voor aswoensdag) gaat de groep Pesnike vergezeld met uitgedoste meisjes naar het carnaval van Rijeka. Carnaval van Rijeka kan je eerder vergelijken met Keulen-carnaval.
maandagavond training
Maandag
Op maandag worden de voorbereidingen getroffen om de zaal klaar te maken voor het grote carnavalbal op dinsdag. 's avonds wordt er al vrolijk gedronken en muziek gemaakt in de zaal tot de vroege uren. Kwestie van de zaal al wat te testen ;-)
Crni Lug pesnike op carnaval Rijeka
dinsdag rondgang en carnavalbal
Dinsdag is de belangrijkste dag voor Crni Lug Carnaval. 's ochtends vroeg - ja 6 uur is vroeg na al een avond 'oefenen' - verzamelen de Pesnike om het dorp rond te trekken en de huizen en hun bewoners te zuiveren van de boze geesten. Dit duurt tot een eind in de namiddag.

Rond 20 uur start het carnavalbal in de zal naast het café. Het bal komt echt op gang na de intrede en optreden van de Pesnike rond 21 uur.
Crni Lug pesnike op carnaval Rijeka
Daarna is het feesten en drinken tot in de vroege uren. Na het optreden van de Pesnike volgen grote en kleine groepen die hun intrede maken. Dit gaat van andere carnavalsverenigingen uit nabijgelegen dorpen tot groepen uit Rijeka. Maar ook vriendengroepen of buren die zich voor de gelegenheid samen verkleden. Wat voornamelijk opvalt is de verscheidenheid in leeftijd. Van kleuters tot overgrootouders zijn hier op dit feest vertegenwoordigd.

Crni Lug pesnike op carnaval Rijeka

Popverbranding
De "pust" zoals de popverbranding genoemd wordt hoort hier ook tot de traditie. De pop zelf wordt voor het carnavalsfeest gemaakt en hangt ten toon aan een hoge paal of hier aan het balkon van de dorpszaal. Tijdens het feest hangt ze (eigenlijk hij) in de zaal.
Op woensdag rond 16 uur trekt een stoet met de pop vooraan naar het nabijgelegen gehucht Malo Selo. Daar wordt de pop verbrand na de nodige speechen en het verplichte toneeltje waarbij de in vrouw verklede jongeman (de echtgenote van de pop, ja er moet een link zijn met Aalst carnaval) zijn best doet om de verbranding te verhinderen. Tevergeefs. Tegen houtvesters met jerrycan benzine kan niemand op ;-)
Crni Lug pesnike op carnaval Rijeka

De (rouw)stoet terug naar het dorp wordt afgesloten met een broodmaaltijd in de zaal. Zeg maar gerust een rouwmaaltijd. Mét levende lijken. Er volgen 360 dagen om te bekomen van een geweldig feest.
Weekje winter
Wens je een weekje winter mét carnaval in Crni Lug. We begeleiden U graag. info@crnilug.com
Crni Lug pesnike op carnaval Rijeka
Crni Lug pesnike op carnaval Rijeka


Logo Made in Flanders Logo Made in Croatiavandaag 18-6-24, laatst aangepast op 21-06-20. © Hans Van Mulders 0 - 1718735345 - GREEN 9197