Klimaat


Zomers
zomer in Crni Lug
De zomers in Crni Lug en de rest van Gorski Kotar zijn meestal droog en warm. Temperaturen overdag rond de 25°C zijn vrij normaal en kunnen oplopen tot 30 en meer. Gemiddeld kan je stellen dat de middagtemperatuur er een graad of 5 lager ligt dan aan de kust. Dit zorgt voor een aangename niet drukkende warmte. Bovendien is het in de bossen steeds fris en schaduwrijk, een aangename natuurlijke wijze om te ontsnappen aan een hete middagzon.

Het grote verschil met de kust is de avond- en nachttemperatuur. Eens de zon achter de bergen verdwijnt daalt de temperatuur vrij snel met wel 10°C. Later op de avond kan je dus na een warme dag toch iets extra gebruiken boven je t-shirt.
's nachts - en vooral juist voor zonsopgang - kan de temperatuur dalen tot soms wel 10°C, ook in volle zomer. Dit zorgt voor een aangename temperatuur om in te slapen, zonder airco en met een deken.

Dauw
's Ochtends is er steeds vrij veel dauw te vinden. Je tuintafel is dus nat. Even drogen voor je er ontbijt dus. Deze dauw zorgt er echter voor dat zelfs na vele dagen zonder neerslag alles er groent blijft en ook de dieren steeds water vinden.

Onweer
Hevige onweer is normaal in berggebieden. Ook in Crni Lug kan donder en bliksem van de partij zijn. Niets om je zorgen over te maken, al kan het vooral in de avond en 's nachts behoorlijk kort en krachtig regenen, bliksemen en donderen. Dus zelfs bij goed weer je voorzorgen nemen. Alles vastmaken en wat niet nat mag worden binnen nemen.

Winters
zomer in Crni Lug
Winters in Crni Lug zijn vrij lang en koud. De eerste sneeuw kan er al vallen begin Oktober en soms nog eind Maart. Vooral tijdens de echte wintermaanden ligt er meestal sneeuw in Gorski Kotar.
In de maanden met veel sneeuw kan er in het dorp tot 2 meter sneeuw liggen. Soms valt er in één nacht 1 meter sneeuw.

Sneeuw ruimen
Deze grote hoeveelheid sneeuw is echter geen probleem voor het leven in Crni Lug. De plaatselijke sneeuwruimer komt - indien nodig - meerdere malen per dag langs, ook in de kleinste straten van het dorp. Van je voordeur tot de straat moet je natuurlijk zelf ruimen...
waar is mijn autoLogo Made in Flanders Logo Made in Croatiavandaag 18-5-24, laatst aangepast op 21-06-20. © Hans Van Mulders 2 - 1715994237 - GREEN 9197