"Crni Lug, Donker Bos"

Crni Lug zicht op kerk
Crni Lug is een klein dorpje in het hart van Gorski Kotar (zie 'kaart'). Zeg maar de hooglanden van Kroatië.
Deze bergstreek bevindt zich in het noorden van Kroatie tussen de kust en de stad Karlovac. In het noorden vormt de Kupa-rivier de grens met Slovenie.

Zwart Bos
Het dorpje Crni Lug betekent in het Nederlands letterlijk "Zwart Bos", vrij vertaald is het "Donker Bos". Lang geleden werd hier veel houtskool geproduceerd voor de plaatselijke glasindustrie. Vandaar waarschijnlijk het woord "zwart".
Met slechts 291 inwoners is het dorpje toch vrij belangrijk in de streek. De kleinere omliggende dorpjes zijn zowaar nog kleiner en hebben meestal geen voorzieningen zoals winkels, postkantoor, enz... De dichtsbijgelegen stad is Delnice op 12 km van Crni Lug.

Nationaal Park
Crni Lug dankt zijn status ook deels aan het Nationaal Park Risnjak. De ingang en het administratief centrum van dit park bevinden zich namelijk in een van de gehuchten van Crni Lug.

Deels daardoor vind je hier een winkel, een postkantoor, cafe, restaurant, en natuurlijk is er een kerk.

Crni Lug is een aangenaam dorp, rustig en met veel mogelijkheden voor uitstappen in de streek. Een ideale uitvalsbasis voor een vakantie met veel avontuur in de natuur, maar met rustige avonden en nachten.

Crni Lug is ook de ideale uitvalsbasis voor daguitstappen naar Istrië, de Kvarner-baai, Zagreb, de Plitvice meren en de grotten van Postojna in Slovenië. Zowat gans het noorden van Kroatië is mede dankzij de snelwegen van hieruit bereikbaar op minder dan 2 uur.

Meer over Korski Kotar : www.gorskikotar.org
NP Risnjak : NP Risnjak - English Info


Logo Made in Flanders Logo Made in Croatiavandaag 15-7-24, laatst aangepast op 21-06-20. © Hans Van Mulders 6 - 1721039146 - GREEN 9197